sunnuntai 27. syyskuuta 2015

Matka USA:an: Ennen matkaa

Tätä matkaa on jahkailtu jo useamman vuoden ajan. Suunnittelimme matkan toteutusta jo kesälle 2014, mutta totesimme lopulta että taloudellinen tilanteemme ei vielä silloin taipunut matkaan. Lisäksi satuimme muuttamaan sinä kesänä, joten sekin sotki osaltaan suunnitelmia.

Nyt elokuussa 2015 kuitenkin lähdimme matkaan! Lopullisen päätöksen matkaan lähdöstä (lentolippujen oston) teimme vasta alkukesästä, sillä sitä ennen jahkailimme lähteäkö vai ei, ja ehkä emme kumpikaan uskoneet että todella tulisimme matkan tekemään. Jälkikäteen ajateltuna, esimerkiksi lentoliput ja hotelliyöt olisivat tulleet huomattavan paljon edullisemmaksi mikäli ne olisi hankittu jo hyvissä ajoin keväällä. Kuitenkin matka itsessään oli niin hieno ja mahtava kokemus kummallekin, että tuo rahan sijoittaminen siihen ei harmita. Jos tulevaisuudessa tulemme sinne uudelleen matkaamaan, niin varmasti tulemme jo hyvissä ajoin hankkimaan lentoliput.

Miten sitten tulisi valmistautua ennen matkaan lähtöä? Kuten moni varmaan jo tietääkin, Usaan Suomesta matkaava tarvitsee passin lisäksi myös Estan, joka on eräänlainen ennakkoon myönnettävä matkustuslupa Visa Waiver -ohjelman puitteissa matkustavalle henkilölle. Lisäksi matkustajan tulee täyttää Apis-tiedot (eli ennakkotiedot matkustajasta), jotka käytännössä täytetään lentoyhtiöiden nettisivuilla. Vielä sen lisäksi on Secure Flight -tiedot, jotka ainakin meidän tapauksessa kyseli jo matkatoimisto ja matkatoimisto myös välitti tiedon lentoyhtiölle joka taas saattoi tiedot eteenpäin. Näistä asioista löytyy hyvin tietoa esim. matkatoimistojen sekä lentoyhtiöiden nettisivuilta ja niihin ehdottomasti kannattaa tutustua ennen matkaa. Meillä nämä Apis ja Secure Flight aiheuttivat eniten harmaita hiuksia, kun emme tajunneet että jo matkatoimisto oli hoitanut SF:n ja kun täytimme Apis-tietoja lentoyhtiön sivuille ja kävimme myöhemmin katsomassa niitä, olivat kentät taas tyhjentyneet (United Airlines).. Ja koska olemme vähän hermoheikkoja, varmistelimme matkatoimistolta ja lentoyhtiöltä vielä ennen matkaa, että ovathan tiedot nyt varmasti täytetty. Oman mielenrauhan saamiseksi se kannatti tehdä. Ennen matkaa on hyvä huomata myös, että luottokortti on melkeinpä oltava mikäli mielii matkustaa Yhdysvaltoihin. Ainakin meillä taisi jokainen hotelli vaatia luottokortin hotelliin kirjautumisen yhteydessä. Lisäksi ainakin Visan ostosturva tuo varmuutta kaikenlaisissa ongelmatilanteissa, tosin on sanottava että siitä meille ei onneksi tullut kokemusta. Niin ja matkavakuutuskin on "ihan jees", mutta onneksi myös sen kattavuus jäi testaamatta.

Ennen matkaa tutustuimme myös ulkoministeriön matkustustiedotteeseen ja luimme erilaisia blogeja joissa oli reissattu samoilla alueilla -mikäs sen mukavempi tapa nostattaa matkakuumetta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti