lauantai 2. heinäkuuta 2016

Luontoretkellä: Saanatunturi

Saanatunturin profiili erottuu jo kaukaa Kilpisjärvelle saavuttaessa. Saana on 1 029 m korkea ja se on helposti tunnistettavissa jyrkän ja loivemman seinustansa ansiosta. Saanatunturille kulkee luontopolku, jota meidän on pitänyt käydä jo pari kertaa testaamassa.
Saanatunturi, Saana Mountain, Kilpisjärvi Finland Lapland

Saanatunturi luontopolku


Luontopolku alkaa Kilpisjärven retkeilykeskuksen pihasta, matkaa Saanalle ja takaisin kertyy n. 8 km. Polun alkumatka kulkee osittain pitkospuita pitkin, jonka jälkeen alkaa parin kilometrin mittainen porrasosuus (Suomen pisimmät portaat). Portaiden nousemisen jälkeen Saanan huipulle täytyy taivaltaa vielä jonkun matkaa hieman loivempaa nousua.

Kilpisjärvi, Saanatunturin polulta

Saanan luontopolku

Portaat Saanatunturille

Huipulle taivaltaminen onnistuu myös, vaikka kunto olisi hieman päässyt notkahtamaan, mutta kannattaa edetä omaa tahtiaan sillä nousemista kyllä riittää. Reissuun on hyvä varata ainakin muutama tunti, rauhallisemmalla tahdilla ja maisemien ihailulla enemmänkin. Portaikon varrella on tasanne, jossa on mukava pysähtyä hörppäämään vettä ja katselemaan näköalaa. Saanan valloitukselle on hyvä varata paljon vettä, sekä pitkähihainen vaate, sillä huipulla ja matkalla sinne tuulee. Matkalla saattaa tulla vastaan poro jos toinenkin.
Poro Saanatunturilla

Poro Saanatunturilla


Reindeer Saana Finland Lapland



Saanan huipulta aukeaa mahtavat näkymät sekä Kilpisjärvelle että Saanajärvelle. Huipulla on erilaisia kivimuodostelmia, ilmeisesti aiempien matkaajien kasaamia. Huipulla kannattaa laittaa nimi vieraskirjaan sekä logata geokätkö, mikäli kätköilyä harrastaa. Sen jälkeen matka onkin pelkkää alamäkeä -tosin sekin yhtä pitkä matka kuin tullessa, joten ihan piippuun ei itseään kannata noustessa vetää. Vaikka hämärässä emme suosittele tuota matkaa tekemään (ei näe mihin astuu), on auringonlasku upea tuolta katsottuna! Saana on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen retkikohde, ja ainutlaatuinen.








Auringonlasku Saanatunturilla



Auringonlasku Saanatunturilla


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti