keskiviikko 1. elokuuta 2018

Mitä tehdä Jönköpingissä?


Vättern -järveä

Kesällä 2017 teimme roadtripin akselilla Ruotsi - Tanska - Saksa ja valitsimme majapaikat sen mukaan, että ajomatka päivää kohden pysyisi järkevänä. Siksipä päätimme yöpyä reissumme varrella Jönköpingissä, josta emme juuri etukäteen tienneet mitään. Seuraavana päivänä matkanteko kuitenkin viivästyi alkuperäisestä suunnitelmastamme, sillä hieman ihastuimme kaupunkiin ja sen maisemiin Vätternin rannalla.









Jönköpingin Tändsticksområdet on vanha tulitikkutehtaan ympärille keskittynyt alue. Alueesta tulee hieman mieleen Tampereen Finlaysonin vanha tehdasalue. Pistäydyimme tulitikkumuseossa, jota mainostetaan maailman ainoana tulitikkumuseona (pitäneekö paikkansa?). Tulitikkumuseo toimii rakennuksessa, joka on aikanaan ollut Jönköpingin ensimmäinen tulitikkutehdas. Museo esittelee tehtaan toimintaa ja esillä on monenlaisia laitteita tulitikkujen valmistukseen liittyen.





Jönköpingistä löytyy Roselund Rosarium -kaunis puisto täynnä ruusuistutuksia ja hienoja köynnöksiä. Ruusut olivat heinäkuussa täydessä loistossaan ja puistossa riitti silmänruokaa yli viitinesatoine lajikkeineen. Jönköpingin kaupunki ylläpitää puistoa ja se on avoin kaikille -puisto on aina avoin ja sisäänpääsymaksuja ei ole. Puistossa toimii kesäaikaan kahvila. Erittäin kaunis paikka Jönköpingin keskustan liepeillä!







Majoituimme VOX-hotellissa, josta oli lyhyt matka Tändsticksområdetille. Hotellin joistain huoneista on kuvien mukaan hieno näköala Vätternille, mutta mehän olimme tapamme mukaan liikkeellä vähän viime tipassa ja saavuimme hotellille vasta illansuussa. Meidän huoneemme sijaitsi kellarikerroksessa eli sieltä ei juuri näköaloja ollut :D. Huone oli kompakti, mutta kelpasi hyvin tarkoitukseensa. Aamupala oli monipuolinen ja hyvä -sitä tankattuaan jaksoi pitkälle päivää. Jönköpingin sijainti on kaikkiaan kätevä, nimittäin alle kahden tunnin ajomatkan päässä sijaitsee Älmhult ja IKEA-museo. Ennen matkan jatkoa käytiin vielä nappaamassa mukaan kahvit Bernards Bagerista automatkalle ja köröttelimme Älmhultin kautta Kööpenhaminaan. Oikein mukava pikavisiitti Jönköpingissä!


2 kommenttia:

  1. Onpa Jönköping nätti kaupunki! Olen ajanut kymmeniä kertoja (lastenkin kanssa) lumimyrskyssä, kevätsohjossa, rankkasateessa tai kesähelteessä Saksan kodista Suomeen ja päin vastoin Jönköpingin ohi, mutta aikatauluuni ei ole sopinut muuta kuin poikkeaminen siellä E4-moottoritien varrella olevalla huoltoasemalla ja joskus Asecs kauppakeskuksessa tauolla. Aina piti tarkastaa, että maisemat Vätternille, puinen jättiläinen Husqvarnassa tien poskessa, Polkagris´in tekijät Grännassa, muovinen jääkarhu ja avain Laganlandin rastplatsissa ovat paikallaan. Ruotsia olen ajanut kesäisin Tukholman ja Göteborgin/Trelleborgin välillä pitkin ja poikin, itärannikkoa jopa Övertårneosta asti etelään. Reittini varrelle ovat sopineet poikkeaminen suurilla saarilla Gotlannissa, Ölannissa ja (Tanskan) Bornholmissa (Ystadista 1h 15 min). Tauko- ja yöpymispaikkoja on ollut lukuisia teltassa, mökissä, hotellissa, mitä on sattunut kohdalle. Eräänä elokuun myrsky-yönä ei sattunut muuta kuin yö autossa Tabergin päällä. Nykyinen moottoritie E 4 on nopea, mutta tylsä ajaa metsiä pitki.Erinomaisia ruokapaikkoja löytyy mistä tahansa, mutta mieleem jäi paras (ja halpa) ikinä syömäni vastapyydystetty ja -savustettu lohi mätikermakastkkeessa uusien perunoitten kera sattui Ölannissa jo suljetun huoltoaseman vaatimattomassa ravintolassa. Minusta näyttää, että suomalaiselle historiaallisesti kiinnostavia paikkoja, kauniita pittoreskeja kaupunkeja ja taukopaikoilla lapsille leikkipaikkoja Ruotsissa löytää joka puolelta, kunhan poikkeaa missä tahansa pois moottori-/ohikulkuteiltä, ja ajaa vaikka moottoritien vieressä kulkevaa entistä E 4:ää Jönköpingistä etelään. Helteellä voi pulahtaa nopeasti vaikka johonkin järveen uimaan. Ruotsi on spontaanin automatkailijan paratiisi.Voi viettää vaikka lomaviikooja Ruotsissa. Mm. Suomen historiasta ja viikingeistä kiinnostuneille löytyy Saksan Schleswigistä (Haithabu)Tanskan, Ruotsin, Ålannin (Kökar) saarien kautta vaikka Viipuriin asti museoita ja muinaislinnoituksia. Piti hehkuttaa taas Ruotsia. Ihanaa, että oli muinoin "pakkorutosia", "pakkosaksaa" ja "pakkosuomea".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho, paljon olette tuota reittiä sahannut :)! Jönköping on kyllä tosi nätti paikka, ja harmitti kun olisi voinut pidemmänkin aikaa tutustua paikkoihin, mutta meidän piti joutua jo eteenpäin. Tuo on ihan totta, että moottoritiet käyvät tylsiksi, enemmän näkee niiltä poiketessa jos aikataulu antaa myöten. Autolla reissaamisessa muutenkin on kiva, että voi itse päättää mihin poikkeaa, usein sillä tavalla parhaita muistoja syntyy. Pohjoisessa lapin reissuilla ollaan ajeltu Kaaresuvannosta Jällivaaran kautta Haaparantaan, mutta Etelä-Ruotsissa autoilu jäänyt vähemmälle, olikin siis tosi hauskaa päästä noilla suunnilla ajelemaan :). Ja totta tuo, että länsinaapurissa olisi paljon nähtävää. Esim. Gotlanti ja Ölanti kiinnostaisi molemmat, niissä en ole käynyt. Tanskan tarkemmasta koluamisesta puhumattakaan!

      Poista