torstai 23. kesäkuuta 2016

10+1 vinkkiä autoiluun USA:ssa

Ajattelimme koota muutamia asioita liittyen autoiluun USA:ssa. Tässäpä siis meidän mielestämme top 10 vinkit USA:ssa autoiluun.

Varaa aikaa

Kotona matkaa suunnitellessa kannattaa huomioida, että Google Mapsin antamat aikaennusteet ovat erittäin optimistisia. Ruuhka-aikoina, tietyöalueilla tai vaikkapa rankkasateen iskiessä ajomatka voi tyssätä kuin seinään. Aikataulusta ei kannata tehdä siis liian tiukkaa -muuten ei ennätä nauttimaan roadtripin parhaista asioista, kuten matkan varrella bongattaviin kiinnostaviin paikkoihin tutustumisesta. Jo ensimmäisenä matkapäivänä Los Angelesin ruuhkat palauttivat meidät maan pinnalle, sillä parin tunnin matkan taittamiseen meni varmaan lähemmäs neljä tuntia. Ja voimme luvata, että ruuhkia ja tietöitä tulee varmasti roadtripillä vastaan!

Speed limit enforced by aircraft

Joillain tieosuuksilla voi tulla vastaan kylttejä, joissa kerrotaan ilmasta käsin tehtävästä nopeusvalvonnasta. Tällöin ilmeisesti mitataan keskinopeutta tietystä pisteestä toiseen siirtymisessä. Kannattaa siis hillitä kaasujalkaa.

Vältä tulva-alueita

Matkan aikana saatat törmätä Flood area -kyltteihin. Rankkasateen aikana pysy näistä alueista kaukana, ainakin jos olet liikkeellä auton kanssa -alueella on silloin oikeasti tulva. Ainakin Arizonassa on voimassa "Stupid Motorist Law", jonka mukaan tulva-alueille loukkuun jääneet motoristit saavat itse maksaa kulut, mikäli joutuvat turvautumaan pelastuspalveluun. Arizonassa monsuunikausi ajoittuu jonnekkin kesä-syyskuun tienoille, jolloin äkkitulvia eli flash floodseeja on varmasti luvassa. Rankkasade voi alkaa aivan yhtäkkiä ja silloin on melkein parempi laittaa auto parkkiin siksi aikaa.


Keskikaistalta kääntyminen

Huomasimme, että ainakin Arizonassa (ja taisi kyllä olla muuallakin) oli paljon teitä, joiden keskikaistaa käyttivät sekä menosuuntaan ajavat että vastaantulevat autot. Keskikaista onkin ilmeisesti tarkoitettu vasemmalle kääntymiseen -tulitpa sitten kummasta suunnasta tahansa. Yhtään läheltä piti -tilannetta emme nähneet, vaikka vähän tuon systeemin toimivuus jäi mietityttämään, mitäs jos liittymiä olisi tien molemmin puolin, tulisiko silloin yhteentörmäys? Erikoinen ratkaisu ainakin näin suomalaisiin kaistoihin tottuneelle.

Oikealle kääntyminen punaisilla valoilla

Punaisilla liikennevaloilla oikealle kääntyminen on sallittua, ellei sitä ole erikseen kielletty. Tähän oli vaikea tottua, tuntui melkein rikolliselta kääntyä jos valo oli punainen.

Tankkaaminen

Polttoaineautomaatti vaatii usein luottokortilla maksettaessa antamaan (usein paikallisen) postinumeron. Kannattaa napata esim. hotellin postinumero talteen ja käyttää sitä. Aina tämä ei kuitenkaan toimi ja silloin kannattaa turvautua henkilökunnan apuun. Ehkä 70 % matkamme tankkauksista sujuivat ongelmitta, kun taas joka kolmas tankkaus tuotti maksamisen osalta harmaita hiuksia. Muutoin maksaminen on miellyttävää, sillä bensan hinta on todella paljon edullisempi Suomen hintatasoon nähden.

Valitse sopiva auto

Roadtripillä tulee vietettyä paljon aikaa auton ratissa. Valitse siis itsellesi sopiva menopeli. Kannattaa ottaa huomioon, että isompi auto hörppää myös bensaa enemmän kuin pienempi. Meidät vuokra-automme kulutus pääsi yllättämään matkalla Yosemiten läpi Sonoraan, kun vuoristotiellä auto alkoi kuluttaa moninkertaisesti normaaleihin tieosuuksiin verrattuna. Ison auton etuna on tietysti ajomukavuus ja väljemmät tilat tavaroille.

Kansainvälinen ajokortti

Tarvitseeko USA:ssa kansainvälistä ajokorttia? Tätä mekin pohdimme ennen matkaa, ja löysimme aiheesta tietoa puolesta ja vastaan. Me hankimme kortit ennen matkaa, mutta emme tarvinneet niitä reissussamme, toki meitä ei pysäytetty matkan aikana. Suomen suurlähetystön sivuilla kuitenkin todetaan, että lyhyillä visiiteillä suomalainen ajokortti on ihan validi, joten todennäköisesti tulevilla matkoillamme emme enää hanki tuota korttia.

Väistä poliisia

USA:ssa on voimassa "Move over law", eli laki joka kehottaa autoilijoita antamaan tietä esim. kaistaa vaihtamalla poliiseille, palokunnalle jne. Jos kaistan vaihto ei ole mahdollista, niin vauhtia tulee pudottaa reippaasti. Tämä koskee siis myös tien sivuun pysähtyneiden poliisien väistämistä, eli kannattaa olla tarkkana ja väistää, mikäli ajaa tämmöisen tilanteen ohi. Ainakin Suomessa tulee väistettyä lähinnä kohteliaisuudesta, mutta USA:ssa siitä on tehty laki.

Kunnioita tietöitä

Useilla tietyöalueilla on kyltit, jotka kertovat että kyseisellä alueella ylinopeudesta rapsahtaa kaksinkertaiset sakot. Me törmäsimme Tucsonissa liikenneratsiaan, joka oli tietyöalueella. Kannattaa siis seurata, mitä kylteissä sanotaan.

Bonus-vinkki: Älä usko navigaattoriin

Navigaattori on erittäin tarpeellinen, ehkä jopa välttämätön roadtripillä. Se helpottaa kaupungeissa suunnistamista, ja antaa osviittaa myös maantieajossa. Navigaattorit eivät kuitenkaan aina ymmärrä että kaikki tiet eivät ole yhtä nopeita tai edes yhtä hyväkuntoisia. Ne eivät myöskään osaa sanoa ollaanko tulossa vuoristoon tai muuten erikoiseen maastoon. Tässä mielessä ihan perinteiset paperikartat ovat hyvänä tukena navigaattorin rinnalle reittejä suunniteltaessa. Meitä navigaattori pääsi puijaamaan ja ajatti meidät pientä (tai ainakin hidasta!) vuoristotietä pitkin Sonoraan - tässä yhteydessä nimenomaan tuo bensakin pääsi menemään todella vähiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti